100 Questions of Geography [MCQ] with Answers including 10 Chapters

earth in hands

Helpful MCQs of Indian Geography for your exams like UPSC, SSC, Railways etc. We have covered 100 questions of Indian geography. After solving these all 10 sets of geography you will feel comfortable with this subject.  At the bottom of the article, you will get MCQs of economics, polity and history also. 


Geography Set-1


1.
On the south side, India is bounded by the Indian Ocean, by the Arabian Sea on the southwest and the .................on the southeast. 

A) Brahmaputra 
B) GANT
C) Bay of Bengal
D) None of Above

2.
The Ganges is one of the longest river originating in India.

A) True
B) False

3.
The Lakshadweep and the Andaman & Nicobar Islands in India are classified as ..............

A) LAC
B) UT (union territories)
C) States
D) Deserts

4.
The ................... is the effective border between India and the People's Republic of China.

A) LOC
B) LAC
C) LOG
D) None of Above

5.
The first British colony was in ......... with English East India Company at Surat.

A) 1616
B) 1617
C) 1618
D) 1619

6.
The Rann of Kutch is a marshy region located in northwestern Gujarat and the bordering Sindh province of .................

A) Pakistan
B) Bangladesh
C) Nepal
D) Afghanistan

7.
The Himalayan range is considered as the world's highest mountain range, with its tallest peak ................. on the Nepal–China border.

A) Hindu Kush
B) Mt. Everest
C) Tirich Mir
D) Kunlun

8.
Many cities in India have undergone place name changes such as Baroda being renamed to .............

A) Badodara
B) Varanasi
C) Vadodara
D) Baranasi

9.
The Aravali Range is the oldest mountain range in India, running across Rajasthan from northeast to southwest direction, extending approximately 800 km (497 mi).

A) True
B) False

10.
The Brahmaputra is also called ........................

A) Burlung-Buthur
B) Tsangpo-Brahmaputra
C) Yarlung Tsangpo
D) All of Above

Answers

1) c, 2) a, 3) b, 4) b, 5) d, 6) a, 7) b, 8) c, 9) a, 10) d



Geography Set-2


1.
............... is the first port that was developed after independence in Gujrat State.

A) Kutch
B) Smarla
C) Kandla
D) Porbandhar

2.
................ is the smallest state of India.

A) Goa
B) Andaman Nicobar
C) Port Blair
D) Kuri

3.
Southern India is mostly a Deccan Plateau, which is separated from northern plain by the ......................

A) Himalayan mountains
B) Vindhya mountains
C) Satpura hills
D) Mount Everest

4.
Survey of India prepares the topographical maps of India.

A) True
B) False

5.
.................. are tribes of Andaman and Nicobar Islands.

A) Munda
B) Kurra
C) Onges
D) None of Above

6.
The ................................... was started in 1977-78 with the main aim of controlling desertification, restoring ecological balance and creating conditions to improve the economic level of people in desert areas.

A) Desert Peoples Programme (DPP)
B) Desert Development Programme (DDP)
C) Desert Welfare Programme (DWP)
D) Desert Samadhaan Programme (DSP)

7.
................ is a strait between the Tamil Nadu state and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka.

A) Palk Strait
B) Walk Strait
C) Talk Strait
D) Balk Strait

8.
Which of the following countries share longest land boundary with india?

A) Bangladesh
B) Nepal
C) Bhutan
D) None of Above

9.
Karnataka is the largest producer of cardamom in India.

A) True
B) False

10.
The length of river Brahmaputra is

A) 3900 KM
B) 4900 KM
C) 8900 KM
D) 2900 KM

Answers

1) c, 2) a, 3) b, 4) a, 5) c, 6) b, 7) a, 8) a, 9) a, 10) d



Geography Set-3


1.
India’s first jute mill was established in 1854 in

A) Kapurthala
B) Bihar
C) Rishra
D) Nikodar

2.
........................ river is also know by the name ‘Sorrow of Bengal’ as it gets flooded often causing damage.

A) Damodar
B) Kamodar
C) Yamuna
D) Jhatta

3. 
The Nagarjuna Sagar project is constructed on the which of the below river.

A) Kaveri
B) Brahmputra
C) Krishna
D) Ganga

4.
Kanchenjunga is situated in ................................

A) HP
B) Bangladesh
C) Panchkula
D) Sikkim

5.
Ranganathittu Bird Sanctuary is located in

A) Punjab
B) Uttar Pardesh
C) Karnataka
D) Solan

6.
Karnataka is the largest producer of coffee in India.

A) True
B) False

7.
Fort William is located in Kolkata on the banks of river.........

A) Chenab
B) Hooghly
C) Ganga
D) Yamuna

8.
................ project is built on the Chenab river.

A) Dalal
B) Malal
C) Salal
D) Kalal

9.
.................... is the oldest oil field in India.

A) Digboi in Assam
B) Bombay High
C) Mangala Area
D) None of Above

10.
Mana Pass is located within Nanda Devi Biosphere Reserve in ...............................

A) Kalka
B) UP
C) Haryana
D) Uttarakhand

Answers

1) c, 2) a, 3) c, 4) d, 5) c, 6) a, 7) b, 8) c, 9) a, 10) d




Geography Set-4


1.
The Name "India" is derived from Sindhu (Indus), which is a river in the north-west.

A) True
B) False

2.
Nanga Parbat peak is located in .........

A) Jammu and Kashmir
B) Haryana
C) Punjab
D) Nagalang

3.
................. is the largest producer of rubber in India.

A) Chennai
B) Aurangabad
C) Himachal
D) Kerala

4.
The ..................... is the largest mangrove forest not only in India but in the world.

A) Pichavaram
B) Pitara
C) Sundarbans
D) Bhitarkanika

5.
...............also known as Jawaharlal Nehru Port, is the largest container port in India.

A) Nal Seva
B) Nhava Sheva
C) Kava
D) JTPT

6.
............................ was an economic system where lower castes performed various functions for upper castes and in turn received grain.

A) Jajmani system
B) Yajmani system
C) Gajmani system
D) Sajmani system

7.
The Indian River Lagoon is a group of three lagoons: Mosquito Lagoon, Banana River, and the Indian River.

A) True
B) False

8.
The .............. Corridor was created in 1947 after the partition of Bengal between India and Pakistan.

A) Anamalai
B) Siliguri
C) Jhansi
D) None of Above

9.
Nathpa Jhakri hydel power project is located on ................... river

(A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Satluj
(D) Yamuna

10.
................ is the second largest brackish–water lake or lagoon in India.
A) Muthupet
B) Cherai beach lagoon
C) Sriharikota
D) Pulicat Lake

Answers

1) a, 2) a, 3) d, 4) c, 5) b, 6) a, b, 7) a, 8) b, 9) c, 10) d



Geography Set-5


1.
Tornadoes (or andhis)are common in Punjab and haryana. The same are called ...................... in west bengal.

A) Tejis
B) RimJhims
C) Kalbaisakhis
D) Tehjis

2.
Laterite Soil (which is red in colour) is mainly found in which of the Indian states:

A) HP
B) Orissa
C) Punjab
D) Tamil Nadi

3.
The Indian Standard Time is a standard uniform time which is adopted everywhere in India regardless of their local time.

A) True
B) False

4.
Damodar and Sone river valley in India are depository of the ................ rocks.

A) Sand
B) Black
C) Gondwana
D) Plateau

5.
...................... is a place where river meets sea.

A) Shore
B) Connect
C) Lake
D) Estuary

6.
........................ is the longest lake in India.

A) Pattyar
B) Vembanad Kayal
C) Sukhna
D) Dal


7.
Kumarakom Bird Sanctuary in India is located in the state of ........................

A) Punjab
B) UP
C) Kerala
D) MP

8.
................ International Airport is the first airport in India built under a public-private partnership (PPP) model.

A) Chandigarh
B) Mohali
C) Delhi
D) Cochin

9.
Jet Airways started its commercial operations on ................

A) 5 May 1993
B) 6 May 1993
C) 7 May 1993
D) 8 May 1993


10.
BSE (Bombay Stock Exchange) is located on ............ Street, Mumbai.

A) Juhu
B) Penag
C) Arthrur
D) Dalal

Answers

1) c, 2) b,d 3) a, 4) c, 5) d, 6) b, 7) c, 8) d, 9) a, 10) d





Geography Set-6


1.
The Ganges originates from the ..................... Glacier in Uttarakhand.

A) Siachen
B) Nubra
C) Rimo
D) Gangotri

2.
.................. flows from India to Bangladesh and is one of the main rivers of Bangladesh.

A) Karuna
B) Jamuna
C) Ganga
D) Kaveri

3.
........................... port is located on the banks of Rukmavati River.

A) Port Blair
B) Mundra
C) Mandvi
D) Paradip

4.
The length of Gulf of Kutch is ....................

A) 97 miles
B) 98 miles
C) 99 miles
D) 100 miles

5.
The term used to describe mandirs in Swaminarayan branch of Hinduism is:

A) Shikharbaddha
B) Ucchbaddha
C) Prembaddha
D) Himbaddha

6.
Places in India where you will find natural gas ....................

A) Andhra Pradesh
B) Gujarat
C) Orissa
D) Ambala

7.
..................... Point is the name given for the southernmost tip of India. 

A) Kanyakumari
B) Lakshya
C) Indira
D) Rabindra

8.
The name Chennai is a shortened form of Chennapattanam. 

A) True
B) False

9.
Guindy National Park is located in ........................... 

A) Gujrat
B) Bangalore
C) Chennai
D) AP

10.
...................... port is the only corporatised major port and which is also registered as a company. 

A) Kandla
B) Ennore
C) Pallatam
D) Mundra


Answers

1) d, 2) b, 3) c, 4) c, 5) a, 6) a, b,c, 7) c, 8) a, 9) c, 10) b



Geography Set-7


1.
The Himalayas cross five countries.................................... 

A) Bhutan, India, Nepal, China, and Pakistan
B) Bhutan, India, Afghanistan, China, and Pakistan
C) Bhutan, India, Nepal, Indonesia, and Pakistan
D) Australia, India, Nepal, China, and Pakistan

2.
Punjab and Haryana plains in India are irrigated with water from the rivers .............................. 

A) Jhelum, Beas, and Sutlej
B) Ravi, Yamuna, and Sutlej
C) Ravi, Beas, and Brahmputra
D) Ravi, Beas, and Sutlej

3.
Which of the following is not a lake in the Himalayas. 

A) Tilicho lake
B) Pangong Tso
C) Yangpa Lake
D) Tsongmo lake

4.
.................. is a term used in India for a tract of land lying between two confluent rivers. 

A) Satvik
B) Convergence
C) Doab
D) Dimtar

5.
The .................... is uphill on the way to Gangotri. 

A) Tehri Dam
B) Nangal Dam
C) Nagarjuna Sagar Dam
D) Srisailam Dam

6.
Jalpaiguri town lies on the banks of the ...................., the second largest river in West Bengal, first one being Ganges. 

A) Godavri
B) Yamuna
C) Teesta River
D) Kaveri

7.
The Darjeeling Himalayan Railway still has one of the few steam locomotives still in service in India. 

A) True
B) False

8.
.................... river originates in Rajasthan and lies to the north east of Rann of Kutch.

A) Kaveri
B) Teesta
C) Luni River
D) Beas

9.
The ............... Mountains are one of the longest mountain chains in Asia. 

A) Nanda Devi
B) Kunlun
C) Mount Abu
D) Kamet

10.
The Northeast Frontier Railway is headquartered in 

A) Samrala
B) Cooch Behar
C) Maligaon
D) Rangpur

Answers

1) a, 2) d, 3) c, 4) c, 5) a, 6) c, 7) a, 8) c, 9) b, 10) c



Geography Set-8


1.
Which of the following is not a peninsular river

A) Narmada
B) Krishna
C) Mahanadi
D) Yamuna

2.
Which of the following gold mines are in Bangarpet Taluk? 

A) Kala Ghoda
B) kolar gold fields
C) Champion Reefs
D) Hatti Gold Mines

3.
Dakshina Ganga is also known by the name ........... 

A) Godavari
B) Tapti
C) Ganga
D) Cauvery

4.
Headquarters of Bharat Coking Coal Limited (BCCL) are in ................, India. 

A) Kerala
B) UP
C) Tamil Nadu
D) Dhanbad

5.
Which of the following places is a producer of iron ore ..... 

A) Kerala
B) Goa
C) Karnataka
D) All of above

6.
The Aravalli Range run accross which of the following Indian states of ........................ 

A) Gujarat, Rajasthan, Punjab and Delhi
B) Nepal, Rajasthan, Haryana and Delhi
C) Gujarat, Rajasthan, Haryana and Delhi
D) Gujarat, Rajasthan, UP and Delhi

7.
The ............. Dam is one of the four major dams on Chambal River is located in the Mandsaur district of Madhya Pradesh. 

A) Rana Pratap
B) Gandhi Sagar
C) Pimnam
D) Kota Barrage

8.
The historical Malwa region includes ................................. 

A) Parts of Nasik
B) Parts of Mumbai
C) Parts of MP and Rajasthan
D) Andaman islands

9.
.................... river is also called lifeline of kerala. 

A) Periyar
B) Pamba
C) Chaliyar
D) Kabini

10.
Neyveli is a power generation township in .................... district of Tamil Nadu. 

A) Ariyalur
B) Coimbatore
C) Cuddalore
D) Dindigul

Answers

1) d, 2) b, 3) a, 4) d, 5) d, 6) c, 7) b, 8) c, 9) a, 10) c



Geography Set-9


1.
Cauvery is the source for an extensive irrigation system but is not used for hydroelectric power.

A) True
B) False

2.
Chambal river joins with Yamuna river. 

A) True
B) False

3.
Which state touches maximum number of states in India? 

A) MP
B) Rajasthan
C) Delhi
D) UP

4. 
.................. is one of the 7 sacred cities of the Hindus and one of the four sites of Kumbh mela. 

A) Goa
B) Bharatpur
C) Ujjain
D) Karnal

5.
The Maharaja Sayajirao University is a university in the .................. 

A) Gujrat
B) Hyderabad
C) Sultanpur
D) Gujrat

6.
Palakkad Gap is a ............................ in State of Kerala. 

A) City
B) Mountain Pass
C) Fountain
D) Town

7.
..................... is also called "Teerthraj". 

A) AmarKant
B) Kumnao
C) Amarkantak
D) None of above

8.
The ........... river has its source in the Amarkantak Hill. 

A) Yamuna
B) Narmada
C) Kaveri
D) Sani

9.
.......................... is India's smallest state by area. 

A) Chandigarh
B) Panaji
C) Goa
D) Bhutan

10.
Zuari is a river in India. 

A) True
B) False

Answers

1) b, 2) a, 3) d, 4) c, 5) d, 6) b, 7) c, 8) b, 9) c, 10) a



Geography Set-10


1.
Tamil Nadu bordering states are ................................ 

A) Kerala, Goa, Andhra Pradesh
B) Kerala, Karnataka, Madhya Pradesh
C) Chennai, Karnataka, Andhra Pradesh
D) Kerala, Karnataka, Andhra Pradesh

2.
In Nov 1949 Nathuram Godse (who shot Mahatma Gandhi) was hanged at ................... Jail. 

A) Gujrat
B) MP
C) Ambala
D) Mumbai

3.
........................ Island also known as Rameswaram Island, is located between peninsular India and Sri Lanka. 

A) Pamban
B) Ramban
C) Kuruta
D) Lakshya

4.
The Satish Dhawan Space Centre is located in ............................ 

A) Madhya Pradesh
B) Andhra Pradesh
C) Himachal Pradesh
D) None of above

5.
Jammu and Kashmir is home to several valleys including ...................... 

A) Tawi Valley
B) Kashmir Valley
C) Poonch Valley
D) All of above

6.
Jhelum River is the only major Himalayan river flowing through the Kashmir valley. 

A) True
B) False

7.
The Buxa Tiger Reserve is located in ................., India. 

A) MP
B) Gujrat
C) West Bengal
D) Jhansi

8.
Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee of India started a program related to upgradation of highways, called ................ 

A) NHCP
B) NHDP
C) NHSP
D) NHJP

9.
The war between Nepal and Britain is also known as ................... War. 

A) Nepal underdogs war
B) NB War
C) East -West war
D) Anglo-Gorkha

10.
Gurgaon is home to Maruti Suzuki, one of the India's largest automobile manufacturer. 

A) True
B) False

Answers

1) d, 2) c, 3) a, 4) b, 5) d, 6) a, 7) c, 8) b, 9) d, 10) a



Also see:-







Previous
Next Post »

Global Happenings