POLITY – 2

1. The President can promulgated an ordinance

(a) When there is a conflict between the two Houses regarding a particular bill
(b) When a bill passed by the Lok Sabha is not passed by the Rajya Sabha
(c) When both the Houses of the Parliament are not in session.
(d) When the Lok Sabha has been dissolved



2.  If a Minister of a state wants to resign, to whom he should address the letter of resignation ?(a) Governor of the State
(b) Leader of his political party
(c) Chief Minister
(d) Speaker of Vidhan Sabha



3. A member of Lok Sabha has to ask a question in the Parliament which has been listed as a starred question. To this he will be given(a) No answer
(b) An immediate answer
(c) A written answer
(d) An oral answer




4. Amongst the following for whose removal Parliament’s resolution is not needed ?(a) Judge of Supreme Court
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Chief Election Commissioner
(d) Governor of a State



5.  When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre ?(a) Exercise veto over the Bill
(b) Refer the Bill to the President
(c) Give assent to the Bill
(d) Keep the Bill pending



6.  To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration ?(a) Finance Bills
(b) Bill seeking Amendment to the Constitution
(c) Ordinary Bills
(d) Bills passed by both the Houses of the Parliament



7. In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List(a) The law which had been passed first would prevail
(b) The Union Law prevails
(c) The State Law prevails
(d) The matter is resolved by the Supreme Court



8. Who is the highest Law Officer of a state ?(a) Attorney General
(b) Secretary General Law Department
(c) Solicitor General
(d) Advocate General



9.  What is zero hour ?(a) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha
(b) When matters of utmost importance are raised
(c) When the proposals of the opposition are considered
(d) Interval between the morning and afternoon sessions



10. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha can be removed by a resolution(a) None of these
(b) Passed by a simple majority of its total member present
(c) Passed by 2/3rd majority of its total members present
(d) Moved by Rajya Sabha but passed by Lok Sabha



11. A Bill refferred to a joint sitting of the two Houses of the Parliament is to be passed by(a) 3/4th majority
(b) Absolute majority of total membership
(c) A simple majority
(d) 2/3rd majority

ANSWERS
1. c  2. c  3. c  4. a   5. b   6. a   7.b   8.d   9.b  10.b  11. c

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.