This TEST SERIES is specially prepared for the Civil Services Aspirants who are going to appear Prelims exam in the month of August 2016.
UPSC PRE (CSAT PAPER 2) 2016 MOCK TEST SERIES 0003
Quizsummary
0 of 15 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
Information
Total Questions= 15
Total Marks=30
Total Time= 12 Minutes
No negative marking
To view Solutions, follow these instructions:
 Click on – ‘Start Quiz’ button
 Solve Questions
 Click on ‘Quiz Summary’ button
 Click on ‘Finish Quiz’ button
 Now click on ‘View Questions’ button – here you will see solutions and links.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 15 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%

You have completed UPSC PRE (PAPER 2) 2016 MOCK TEST SERIES 0002. You can also check your score at your registered email id. Next Mock Test Series 0003 will be conducted soon.
Total Questions= 15
Total Marks=30
Total Time= 12 Minutes
No negative marking
Now click on ‘View Questions’ button – there you will see solutions and links.
For all test series archives, click here
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 Answered
 Review

Question 1 of 15
1. Question
2 pointsConsider the following matrix :
Which one of the following figures fits into the blank part of the above matrix ?
Correct
Incorrect

Question 2 of 15
2. Question
2 pointsWhat will be result if first digit of second highest number and third digit of second lowest number are multiplied?
Correct
First digit of second highest number is ‘6’ and third digit of second lowest number is “2”. their product = 6 × 2 = 12
Incorrect
First digit of second highest number is ‘6’ and third digit of second lowest number is “2”. their product = 6 × 2 = 12

Question 3 of 15
3. Question
2 pointsA train, travelling at a speed of 54kmph, can cross a bridge in 15 sec. If length of the bridge is twice of length of the train, then find the length of the bridge?
Correct
Incorrect

Question 4 of 15
4. Question
2 pointsThe LCM of two numbers is 28 times of their HCF. The sum of their LCM and HCF is 1740. If one of the numbers is 420, the other number is….
Correct
LCM = 28 HCF
LCM + HCF = 1740
=> 28 HCF + HCF = 1740
HCF = 1740/29 = 60 and LCM = 28X60
if a and b are two numbers, then
LCM of (a & b) X HCF of (a & b) = aXb
28X60X60 = x X 420 = > x = 240
So, the other number is 240
Incorrect
LCM = 28 HCF
LCM + HCF = 1740
=> 28 HCF + HCF = 1740
HCF = 1740/29 = 60 and LCM = 28X60
if a and b are two numbers, then
LCM of (a & b) X HCF of (a & b) = aXb
28X60X60 = x X 420 = > x = 240
So, the other number is 240

Question 5 of 15
5. Question
2 pointsWhen a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?
Correct
Incorrect

Question 6 of 15
6. Question
2 pointsIn an election between two candidates, A and B, A secured 56% of the votes and won by 48000 votes. Find the total number of votes polled if 20% of the votes were declared invalid.
Correct
Sol: A got 56% => B got 44%
Difference = 12% = 48000
So, 100% = 400000. These are valid votes.
But valid votes are only 80% of total votes.
So, 80% of total votes = 400000 => total votes = 500000
Incorrect

Question 7 of 15
7. Question
2 pointsThe ratio of students of three classes is 2:3:4. If 12 students are increased in each classes then their ratio turns into 8:11:14. What was the total number of students in all the three classes originally ?
Correct
Let the number of students in the classes be 2x, 3x and 4x respectively;
Total students = 2x+3x+4x = 9x.According to the question,
(2x+12)/(3x+12) = 8/11
24x+96 = 22x+132
Or, 2x = 13296
Or, x = 36/2 = 18
Hence, Original number of students,
9x = 9*18 = 162.Incorrect

Question 8 of 15
8. Question
2 pointsHow many terms are there in 20, 25, 30……… 140
Correct
Number of terms,
={ (1st term – last term)/common difference}+1;
= (14020/5)+1 = (120/5)+1 = 24+1 = 25.Incorrect

Question 9 of 15
9. Question
2 pointsThe sum of the first 16 terms of an AP whose first term and third term are 5 and 15 respectively is..Correct
1^{st} Method:
1^{st} term = 5;
3^{rd} term = 15;
Then, d = 5;
16^{th} term = a+15d = 5+15*5 = 80;
Sum = {n*(a+L)/2} = {No. of terms*(first term + last term)/2}.
Thus, sum = {16*(5+80)/2} = 680.2^{nd} Method (Thought Process):
Sum = Number of terms * Average of that AP.
Sum = 16* {(5+80)/2} = 16*45 = 680.Incorrect
1^{st} Method:
1^{st} term = 5;
3^{rd} term = 15;
Then, d = 5;
16^{th} term = a+15d = 5+15*5 = 80;
Sum = {n*(a+L)/2} = {No. of terms*(first term + last term)/2}.
Thus, sum = {16*(5+80)/2} = 680.2^{nd} Method (Thought Process):
Sum = Number of terms * Average of that AP.
Sum = 16* {(5+80)/2} = 16*45 = 680. 
Question 10 of 15
10. Question
2 pointsFind the odd number / letters / word from the given alternative.Correct
5720 → 5+2+0 = 7 (Second digit from Right)
6710 → 6+1+0 = 7 (Second digit from Right)
2640 → 2+4+0 = 6 (Second digit from Right)
4270 → 4+7+0 = 11 ( Not the second digit from Right)Incorrect
5720 → 5+2+0 = 7 (Second digit from Right)
6710 → 6+1+0 = 7 (Second digit from Right)
2640 → 2+4+0 = 6 (Second digit from Right)
4270 → 4+7+0 = 11 ( Not the second digit from Right) 
Question 11 of 15
11. Question
2 pointsFind the odd number/letters from the given alternatives.Correct
PQXZ → No vowel.
CQBN → No vowel.
PRMN → No vowel.
ABDF → One vowel.Incorrect
PQXZ → No vowel.
CQBN → No vowel.
PRMN → No vowel.
ABDF → One vowel. 
Question 12 of 15
12. Question
2 pointsStudy the graph and answer the questions:
What was the overall average expenditure of Company C in all the years together?
Correct
Reqd. average expenditure,
= (200+250+210+100+140)/5
= Rs. 180 lakhs.Incorrect
Reqd. average expenditure,
= (200+250+210+100+140)/5
= Rs. 180 lakhs. 
Question 13 of 15
13. Question
2 pointsStudy the graph and answer the questions:
What was the respective ratio between the expenditure of company A in the year 2009 and expenditure of company B in the year 2005?Correct
Reqd. Ratio,
= 210:140
= 3:2Incorrect
Reqd. Ratio,
= 210:140
= 3:2 
Question 14 of 15
14. Question
2 pointsA man walks 1 km to East and then he turns to South and walks 5 km. Again he turns to East and walks 2 km. After this he turns to North and walks 9 km. Now, how far is he from his starting point?
Correct
Man’s Movement :
The last position of the man is P and OEP is a Right angled triangle in which
EP = 3 km and OE = 4 km
Thus,
OP = √(3^{2} +4^{2})
OP = √25
OP = 5 km.Incorrect
Man’s Movement :
The last position of the man is P and OEP is a Right angled triangle in which
EP = 3 km and OE = 4 km
Thus,
OP = √(3^{2} +4^{2})
OP = √25
OP = 5 km. 
Question 15 of 15
15. Question
2 pointsSelect the most appropriate alternative as the answer.
While going on a scooter, you find someone has been badly hurt by your vehicle, you would –
Correct
The most appropriate reaction in this situation would be Take him to doctor and arrange for his medical aid.
Incorrect
The most appropriate reaction in this situation would be Take him to doctor and arrange for his medical aid.
UPSC PRE (CSAT PAPER 2) 2016 Mock Test Series 0003 added by TCA on
View all posts by TCA →
sir help
ye sari economic terms Hindi me BMG MIP rhi he jse sensex calculate falling ruppes or bhot sari ..so please suggest me sir
sir help
ye sari economic terms Hindi me nhi mil rhi he jse sensex calculate falling ruppes or bhot sari ..so please suggest me sir